Yamaha Pacifica 302S telecaster

gitarisme rob van dalen

Niet gepland en niet verwacht

Merk: Yamaha
Type: Pacifica 302S
Model: Telecaster

Op de dag dat ik deze gitaar kocht (rond 2001 denk ik) was ik eigenlijk in de muziekwinkel om een setje snaren te halen. Maar zoals gewoonlijk liep ik even een rondje door de winkel (Feedback Rotterdam, tegenwoordig Keymusic) en mijn oog viel op deze occasion. Toen ik hem van het rek haalde viel de prachtige afwerking meteen op, de lak, binding, hals, toets, alles was perfect uitgevoerd, zoals ik van Yamaha gewend ben. Yamaha maakt misschien niet de meest uitgesproken gitaren, maar ze zijn altijd van hoge kwaliteit. Na een half uurtje spelen was ik verkocht en besloot ik de gitaar mee naar huis te nemen. Op dat moment was mijn enige elektrische gitaar de Ibanez Blazer strat, waar ik in 1994 op begonnen ben te spelen. De Yamaha was een prachtige aanvulling, en werd al snel mijn favoriete elektrische gitaar, die hij vele jaren bleef.

gitarisme rob van dalen

Yamahacaster

De gitaar is Yamaha’s versie van een Telecaster, met vergelijkbare setup van de pickups. Ook de brug is vergelijkbaar met moderne Telecasters. De body is van elzenhout, afgewerkt in een mooie Cherry Sunburst lak, de hals is esdoorn met een rozenhouten toets. De gitaar was voorzien van goudkleurige hardware, die inmiddels na alle jaren behoorlijk wat verweerd is geraakt.

Er zitten twee single coil elementen in, bij de hals een kermerkende telecaster neck pickup met metalen cover, en bij de brug een telecaster bridge pickup. Een 3-standen schakelaar, een master volume en master tone maken de electronica compleet. De actie was uitstekend af te stellen en de gitaar blijft goed in stemming. Na een aantal jaar heb ik de elementen vervangen door Fender pickups die ik via Marktplaats op de kop kon tikken. Met deze aanpassingen en het afschermen van de holtes van de gitaar werd het geluid veel sprankelender dan met de originele pickups en hierdoor behield deze Yamaha zeer lang zijn status van mijn favoriete elektrische gitaar. Dit tot zijn opvolger, mijn Japanse Squier Telecaster, om de hoek kwam kijken.

gitarisme rob van dalen

Favoriet

Desalniettemin is de Yamaha nog steeds een geliefde gitaar in mijn collectie die ik niet meer weg zal doen. Hij was ook de eerste occasion die ik kocht en leerde me daarmee dat als je goed oplet, je ook tweedehands hele goede zaken kan doen op gitaargebied.

Ik lees online verder weinig over deze gitaren. Heb je er zelf één? Ik ben benieuwd of je er ook zo blij mee bent als ik, dus laat gerust een bericht achter hieronder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *