Squier A-serie Telecaster – Japan 1985

Merk: Fender Squier
Model: Telecaster
Soort: Elektrisch
Type: A-serie

Nieuwe liefde

Een aantal jaar nadat ik mijn Gibson Les Paul ruilde voor een Squier SQ Stratocaster was ik bezig met een favoriet tijdverdrijf: gitaren bekijken op Marktplaats. En ineens zag ik daar een blonde schone. Deze Telecaster in Vintage Blonde uitvoering dus. Ik had door de SQ Stratocaster al een groeiende fascinatie gekregen voor de Japanse Squiers uit de jaren ’80 en deze Telecaster wilde ik maar wat graag aan mijn collectie toevoegen. De kleur, uitvoering en algehele uitstraling waren te gek. En de prijs was ook nog eens prima. Dus heb ik snel een afspraak gemaakt om de gitaar te gaan bekijken en ging hij vrij snel mee naar huis.

bridge squier japan telecaster ashtray A-series

A-serie

De eigenaar had er op dat moment een grote sticker op zitten en de originele brug zat ook niet meer op de gitaar. Deze was vervangen door een Fishman brug met piƫzo-element, aangesloten op een 5-standen-schakelaar. Gelukkig was de originele brug er nog bij en kon ik de Fishman ook nog voor een mooi bedrag verkopen.
De A-serie is een serie die volgde op de SQ-serie en deze gitaar is aan de hand van zijn serienummer en specificaties terug te leiden naar het bouwjaar 1985. Het is niet geheel duidelijk of de originele pickups er nog in zitten, maar daar lijkt het wel op. De hals heeft een vrij dik profiel en is aanzienlijk anders dan bv. de hals van de SQ Stratocaster. Opvallend aan de kop van de Telecaster is dat het gat waar de truss-rod-bout normaal zit nu is afgedicht. Het afstellen van de hals gebeurt dan ook bij de body en vereist volledige demontage van de hals.

De tand des tijds

In tegenstelling tot de andere twee Japanse Squiers op de site, heeft deze Squier Telecaster een tamelijk zwaar leven gehad. Het is dan ook een echt werkpaard, met een heerlijke sound. De nodige butsen, afgestoten lak, verkeerd geboorde gaten en brandplekjes (de snaren op de kop zijn een prima sigaretten-houder tijdens je solo). Maar dat geeft de gitaar in mijn ogen enorm veel ‘mojo’. Er zitten genoeg vintage details aan zoals de originele ‘ashtray’ brug, de bijzondere dichtgemaakte kop en de slagplaat met maar 5 schroeven. Omdat de gitaar toch al wat meters had gemaakt, heb ik zelf ook een aantal zaken aangepakt, zoals nieuwe stemmechanieken, een nieuwe output+cup, potmeters en schakelaar en vintage knoppen.

Een echte ‘player’

Zoals te zien en te lezen is, is deze Telecaster een echte gebruiksgitaar. Niet gemaakt om netjes aan de muur te hangen, maar om op te blijven spelen. Met heerlijke looks en een geweldige sound (met die echte Telecaster-twang, je weet wel) is het in korte tijd een van mijn meest geliefde gitaren geworden. Ik hou ook van de eenvoud van Telecasters, twee elementen, drie standen, volume, toon en gaan. En wederom is dit een Japanse Squier die ik met gemak naast een Amerikaanse grote Fender-broer zou houden. Enige puntje van kritiek zou misschien de microfonische eigenschappen van de pickups kunnen zijn, maar anderzijds geeft dat misschien ook wel weer een belangrijke bijdrage aan het geluid, dus ach, ik neem dat gewoon op de koop toe.

Wil je meer weten over Japanse Squiers, dan is deze site een mooi begin. En bekijk ook even de Squier E-serie Stratocaster of Squier SQ-serie Stratocaster.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *