Squier SQ Stratocaster – Japan 1983

Gitarisme Rob van Dalen Squier Stratocaster

Merk: Fender Squier
Model: Stratocaster
Soort: Elektrisch
Type: SQ (CST-50)

Wie had dat gedacht

In het begin van de jaren ’00 speelde ik in de experimentele rockband Qin, toen op mijn Gibson Les Paul Studio, over een Marshall JCM2000. Op dat moment was dat voor onze band een prima setup, maar nadat de band ter ziele ging, begon ik me steeds minder voor de Les Paul te interesseren. Het gewicht van zo’n blok mahonie was aanzienlijk en de sound van de combinatie was veel te zwaar geworden, aangezien ik alleen nog thuis speelde. Nadat de Marshall verkocht was, probeerde ik dus ook de Les Paul te verkopen. Het was zogezegd ‘niet echt mijn gitaar’. Helaas had de verkoop weinig succes, maar ik kreeg wel een bijzonder ruilvoorstel:
“Wil je jouw Gibson Les Paul ruilen voor mijn Squier Stratocaster?”
Ik dacht in eerste instantie dat het een grapje was, aangezien alles wat ik van Squier kende op zijn best middelmatige gitaren waren. Maar toen legde de geïnteresseerde uit dat het een Japanse Squier uit de SQ-serie betrof en dat het echt een hele goede gitaar was. En nadat ik me op internet had verdiept in Japanse Squiers, besloot ik om toch te gaan kijken naar de strat. En na het spelen van drie noten was ik verkocht.

Fender, Squier, Japan?

In het begin van de jaren ’80 begon Fender met het maken van gitaren in Japan onder de merknaam Squier. Op deze manier konden ze tegen aantrekkelijke prijzen gitaren leveren, die de competitie aan konden met de ‘illegale’ kopie├źn die door diverse oosterse fabrikanten (bv. Fernandes, Ibanez, Aria) werden gemaakt. Maar dit dan wel zonder de verkoop van hun eigen Amerikaanse Fenders onderuit te halen. Over deze serie Squiers uit Japan uit de jaren ’80 bestaan vele verhalen en sommige modellen worden als heilige graal gezien en voor grote bedragen tweedehands verkocht. Dat is vooral zo voor de eerste serie die Fender Japan maakte, de zogenaamde JV serie uit 1982 (Japanese Vintage). Deze gitaren deden niet onder voor Amerikaanse Fenders en zijn van enorm hoge kwaliteit en afwerking en hadden daarnaast vaak Amerikaanse elementen. Na deze serie kwam de Squier SQ serie, in 1983. En uit die serie komt deze stratocaster dus. Technisch gezien is het een model uit de JV-serie-tijd, maar voor de Europese markt kregen deze versies de SQ-serienummers.

Het model is zelf een heruitgave van de strat uit de jaren ’70, met een grote kop, bullet truss-rod en alnico elementen, met ‘flush poles’ (de magneten verschillen in hoogte in de pickup). Daarnaast heeft deze SQ een hals die met 3 schroeven is gemonteerd en een inbus-bout in de halsbevestiging voor fijnafstelling.

70s reissue squier japan CST-50

Looks, feel, sound

Zoals gezegd was ik vrij snel verkocht en kon alleen maar hopen dat de ruil inderdaad door zou gaan. Het geluid van deze Stratocaster was te gek, hij heeft een vintage vibe, door onvermijdelijke gebruikssporen, en was fantastisch afgesteld. Het schijnt dat de kwaliteit van de Japanse Squiers met de jaren steeds wisselvalliger kon zijn en dat er ook in die series weer ‘budget-modellen’ en ‘goede modellen’ zaten. Ik heb met deze SQ waarschijnlijk veel geluk gehad, want ik durf hem naast een willekeurige Amerikaanse Fender van 1000 euro te houden en zou dan waarschijnlijk zo weer voor de Squier kiezen. De vorige eigenaar had er bij de brug een mini-humbucker van DiMarzio ingezet, maar gelukkig kon hij na een paar maanden het originele brugelement toch nog aan me opsturen en kon ik de gitaar weer origineel maken.
(Okee, eerlijk is eerlijk, ik heb de potmeters vervangen door nieuwe CTS pots en een nieuwe 5-standen schakelaar erin gezet.)

rob van dalen gitarisme squier SQ hiel

Wil je meer weten over Japanse Squiers, dan is deze site een mooi begin. En bekijk ook even mijn Squier E-serie Stratocaster of Squier A-serie Telecaster.

Comments 2

 1. Ha Rob,
  Bij toeval stuitte ik op je site en direct werd mijn aandacht getrokken door het artikel over de SQ Squier. Wat leuk dat je er zo enthousiast over schrijft.
  Dat enthousiasme kan ik delen, want ik heb ook een SQ in zwart met een maple neck. Was een verjaardagscadeau in 1984 en nog steeds in mijn bezit. Ik vind dit nog steeds een topper, en het is leuk om te ervaren hoeveel beter een Japanse Strat uit de jaren 80 is dan de Classic Vibes, die overigens ook zeker niet slecht zijn.
  De upgrades die ik heb laten doen zijn de pickups, CTS pots, orange drop cap, schakelaar en switchcraft jack input. De standaard pickups heb ik nog wel, maar deze zijn vervangen door CS Texas Specials. Deze passen goed bij het karakter van de gitaar, ook al omdat ik ze laag in de pickguard heb gemonteerd. Als meer mensen dit zouden doen dan zouden de TS veel populairder zijn dan nu het geval is, want ze klinken vol en rijk.
  Misschien aardig om te zien is dat mij Squier door een Utrechtse vakman (Gitaargast) onder handen is genomen. Op zijn YouTube kanaal zijn twee filmpjes te zien waarin mijn gitaar de hoofdrol speelt.
  Ik wens jou in ieder geval nog veel plezier met je SQ en ik hoop dat je er nog lang op zal spelen.
  Groeten Oswald

 2. Post
  Author

  Ha Oswald, helaas is je reactie tussen de spam terecht gekomen en zie ik hem nu pas. Wat tof om te lezen dat je 1e eigenaar bent van een SQ. Het is echt een van de tofste gitaren die ik ooit heb gehad, zoveel vintage vibe en toch een topsound en fantastisch afstelbaar. De pickups in de mijne zijn vrij fel en dus erg microfonisch, maar ik laat ze toch nog maar origineel. Ik houd tegenwoordig altijd mijn oren en ogen open naar die oude Squiers en heb dus met mijn Telecaster uit de A-serie ook erg veel geluk gehad, dat is ook echt een topgitaar. Ik ga je filmpjes eens opzoeken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *