JK Guitars – Jazzmaster

Gitarisme - JK Guitars Jazzmaster

Dat kan ik ook!

Na het slopen, repareren en modificeren van een aantal gitaren kreeg ik steeds meer zin om zelf een gitaar te bouwen. Ik begon rond 2014 veilig met een bouwpakket van een Gibson SG-kopie. Dat was eigenlijk een kwestie van schroeven en solderen, maar leverde een leuke gitaar op, met een redelijk geluid en zelfs nog een prima bespeelbaarheid. Toch voelde het nog niet als zelf bouwen en begon ik aan een kopie van een Gibson Les Paul Junior. Ook een ‘double cutaway’ maar een wat vriendelijker uitstraling dan de SG. In mijn wijsheid of onkunde besloot ik de body te maken van twee massief eiken planken op elkaar, waardoor de gitaar uiteindelijk niet te tillen werd. Het leverde een redelijke gitaar op, maar toch geen gitaar die ik veel gebruikte. Dus die is uiteindelijk weer afgebroken voor zijn onderdelen en op de gemeentewerf terechtgekomen.

Een klassieker

Toch was mijn enthousiasme flink aangewakkerd en ben ik bijna direct doorgegaan met mijn nieuwe bouwproject: een kopie van een Fender Jazzmaster. In mijn ogen een echte klassieker, ondanks zijn relatief illustere imago. Ik wilde de gitaar maken volgens mijn eigen idee en koos voor een model met twee humbuckers die ook als single coil-elementen te gebruiken zijn door een zogenoemde ‘coil tap switch’ (daarover verderop meer). Ik kreeg een kant en klare hals in handen, met ouderwets grote Fender-kop en een mooie binding langs de toets. Deze paste perfect in mijn plan en ik ben aan de slag gegaan met de body.

Schade en schande

Ondanks mijn ervaringen van de Les Paul Junior, koos ik in eerste instantie tóch weer voor hetzelfde eiken, want dat had ik nog voor handen. Ik maakte er wel holtes in om het gewicht te reduceren. Helaas schuurde ik een van die holtes open bij het maken van de uitsparing aan de achterzijde van de gitaar en moest ik die body dus weer wegdoen. Daarna ben ik toch maar overstag gegaan en heb elzenhout besteld en ben daar mijn gitaar van gaan maken. Het gemak waarmee dit bewerkbaar was maakt dat ik niet snel meer met eiken zal werken!

Gitarisme - JK Guitars Jazzmaster

In een relatief korte periode werkte ik op mijn zolder aan het maken van de gitaar. Het was geweldig om elke stap weer een beetje meer van het eindresultaat te zien ontstaan en ik ben dan ook nog steeds heel trots op het resultaat. Een getrouwe kopie van een Jazzmaster, naar mijn eigen wensen en ideeën. De gitaar speelt ook nog eens heerlijk en klinkt ondanks de simpele pickups die ik gebruikt heb erg goed.

Opties te over

Voor de element-configuratie koos ik zoals gezegd voor twee humbuckers met coil tap-optie. Naast de gebruikelijke 3-weg schakelaar om te kiezen uit hals/beide/brug-element, zijn beide elementen uitgerust met een eigen 3-weg schakelaar, waarmee je kunt kiezen tussen humbucker parallel/single coil/humbucker serie. Bij de single coil functie schakel je slechts de helft van de humbucker in, waardoor je technisch gezien dus een enkelspoels element krijgt met de bijbehorende lichtere sound (en wat meer ruis). De humbucker parallel functie is hoe een humbucker normaal gesproken wordt geschakeld. Bij humbucker serie versterken de spoelen van de humbucker elkaar en krijg je een heel vet geluid met hoger uitgangssignaal. Hiermee is de Jazzmaster dus een enorm veelzijdige gitaar geworden, overigens ook nog voorzien van een Bigsby-stijl tremelo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *