Eastman AC508m limited edition

Merk: Eastman
Model: AC508m
Soort: (Semi-)Akoestisch
Type: Concert

Oosterse schone

In de vele jaren waarin ik gitaarles kreeg bij Pieter Gaspersz in Rotterdam, zag ik vele mooie gitaren voorbij komen. Allerlei bijzondere gitaren van bekende merken als Gibson of Martin, maar ook vele van merken die mij tot dan toe onbekend waren zoals Furch, Lakewood en later Eastman. Laatsgenoemd merk is een relatief jong merk uit China, dat in 1992 gestart is als importeur en bouwer van violen in Bejing. Nadat dit een succesvolle onderneming bleek, werd de lijn van producten uitgebreid met prachtige jazzgitaren (arch tops) en later even mooie westerngitaren (flat tops). Inmiddels worden er ook blaasinstrumenten gemaakt en staat Eastman bekend als maker van geweldig mooie handgemaakte instrumenten tegen een zeer concurrerende prijs.

Limited edition

Ik was dus een aantal jaar geleden op zoek naar een goede kleine akoestische gitaar en was onder de indruk van de Eastman die mijn gitaarleraar bespeelde. Ik had dan ook mijn zinnen gezet op een parlor-model en zocht deze bij Casa Benelly in Den Haag. Al spelende op het model dat ik vooraf uit de catalogus had uitgezocht, stelde de verkoper voor om deze AC508 in limited edition toch ook eens te proberen. Ik speelde erop en was vrijwel direct verkocht. Het bleek een speciale editie, waarvan er in deze batch 18 gemaakt zijn. Volledig uitgevoerd in mahonie en met een kleinere schaallengte, waardoor de body al bij de 12e fret begint. De tekeningen in het hout zijn geweldig en zien er uit elke hoek weer anders uit. Het geluid is helder, maar door de houtkeuze ook heel warm zonder dat het te zwaar wordt.

Onder de brug zit bij mijn model ook nog een Fishman pickup, die opgeladen kan worden via de jack output. Dat betekent dus nooit meer batterijen vervangen! Dit was mijn eerste Eastman en zeker niet de laatste. Dit is absoluut mijn meest geliefde en gekoesterde akoestische gitaar, door zijn looks en sound. De projectie, dynamiek en sustain zijn geweldig en het geluid is prachtig in balans.

In deze video van een van mijn liedjes kun je de Eastman AC508m in actie horen:

Comments 1

  1. Eens! Eastmans zijn van zeer hoge kwaliteit, tegen een zeer scherpe prijs.
    Ik heb een Concert en een Archtop van Eastman. Ze klinken – uiteraard – geweldig.
    En door hun karakteristieke sound een mooie aanvulling naast mijn custom Lakewood.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *