Arita dreadnought westerngitaar 1970’s

Merk: Arita
Model: Dreadnought
Soort: Akoestisch staalsnarig
Type: –

In den beginne…

Mijn eerste noten op gitaar speelde ik op deze Arita. De gitaar stond zo lang als ik me kan herinneren bij mijn opa en oma in huis, en behoorde aan mijn oma toe. Toen ik ouder werd probeerde ik er af en toe muziek uit te krijgen en mijn oma stelde me voor om hem mee naar huis te nemen, zodat ik wat zou kunnen oefenen.

Gitarisme

Door de ontdekking dat er zoiets bestaat als ‘tablatuur’ voor gitaar, kon ik al snel mijn eerste stukjes spelen en kreeg ik veel plezier in gitaarspelen. Met deze gitaar startte ik dan ook mijn lessen bij Pieter Gaspersz in Rotterdam.

Japan

Het merk van deze gitaar doet denken aan het veel bekendere Aria, en wat onderzoek doet dan ook vermoeden dat deze gitaar als een B-merk werd gemaakt in de Japanse fabriek van Matsumoku, waar bv ook Aria’s, Epiphone’s, Greco’s en Yamaha’s werden gemaakt. Het is echter alles behalve een gitaar met een B-merk-gevoel. De hals is prachtig ingelegd met een mooi bladerpatroon, de body is van massieve houtsoorten en de klank is heel rijk. In de loop der jaren zijn er wat frets opnieuw vastgezet, heb ik betere stemmechanieken gemonteerd en heeft de gitaar een afstelbeurt gehad, maar verder is hij nog precies zoals hij was.

Gezien zijn emotionele waarde is deze gitaar er een die sowieso voor altijd in mijn collectie zal blijven, maar hij doet daarnaast ook nog steeds prima dienst als slaggitaar op opnames. En zeg nou zelf, het is toch prachtig, zo’n gitaar die ouder is dan jijzelf en nog steeds niet ouderwets is!


(Toen ik wat beter kon spelen heb ik nog eens samen met mijn oma muziek gemaakt, zij op haar citer en ik op de Arita. Ook heb ik nog een opname waarop zij zichzelf begeleidt, in de gauwigheid gemaakt met mijn toenmalige telefoon.)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *